Vespers

Projectzangers gezocht voor All Night Vigil, de ‘Vespers’, van Sergej Rachmaninoff

Kamerkoor Vox Antiqua gaat onder leiding van Peter van der Leeuw samen met kamerkoor Ad Novum uit Voorburg in december 2021  de All Night Vigil, op. 37, ‘Vespers’ (1915), van Rachmaninoff uitvoeren (oorspronkelijk gepland voor 12 december 2020). Dat gebeurt in de Maranathakerk in Den Haag. Dit is een unieke kans om nader kennis te maken met dit bijzondere koorwerk, voor zowel projectzangers die het nog niet kennen als voor ervaren projectzangers. Ga met ons mee op Russisch avontuur!


Bijzondere muziek

All Night Vigil is een van de grootste koorwerken voor a capella. Het is een hoogtepunt in de Russisch-orthodoxe sacrale muziek en put uit de rijke Russisch-orthodoxe traditie van Gregoriaanse en polyfone gezangen. Het bestaat uit vijftien delen, waarvan zes delen gebaseerd zijn op de vesperdienst. Deze ‘Vespers’ zijn ingebed in een gevarieerde muzikale setting, die zijn wortels heeft in de Russische muziek van eeuwen terug.

Hoewel erg populair, wordt het naar verhouding weinig uitgevoerd omdat er zoveel zangers nodig zijn. Door de samenwerking van beide kamerkoren kan de ideale bezetting grotendeels gerealiseerd worden. Alleen hebben we nog wel een paar projectzangers nodig.

Vox Antiqua heeft 22 zangers die redelijk gelijkmatig verdeeld zijn over de stemgroepen. Voor dit grote project hebben we plaats voor een hoge sopraan, lage alten, tenoren, en een paar lage bassen voor het echte ‘kozakkengeluid’.


Praktische informatie: tijd en plaats

Peter van der Leeuw is dirigent van beide koren. Hij is onlangs met Vox Antiqua begonnen met het instuderen van de Vespers. De instudeerrepetities vinden plaats op de dinsdagavond, van 20.00 tot 21.00 uur, in de Duitse Kerk, in het centrum van Den Haag.

Vanaf september worden de repetities besteed aan het uitdiepen van het complete werk. Vanaf oktober worden de repetities verlengd van 20.00 tot 22.00 uur. Zo kan een zanger die de muziek nog niet kent, vroeg instappen, terwijl de ervaren zanger, die de muziek al eerder heeft gezongen, later in kan stromen. 


Kosten en voorwaarden voor deelname

Als je als projectzanger meedoet vanaf september tot december, bedragen de kosten € 80. Wil je eerder met ons gaan instuderen, dan wordt er een verhoudingsgewijze deelnameprijs gevraagd. Voor wie helemaal nieuw is, werken we met een aantal proefavonden om te kijken of je stem en die van de stemgroep goed bij elkaar passen. Een stemtest door de dirigent hoort er ook bij.

Wil je een eerste indruk krijgen van de koren, kijk dan op de facebookpagina van Vox Antiqua of de website (www.voxantiqua.nl). Voor Ad Novum: https://kamerkooradnovum.nl/.

Heb je interesse, neem dan contact op met Han Peters van Vox Antiqua: han.peters@planet.nl

Wil je liever op woensdagavond in Voorburg repeteren, dan kun je misschien meedoen met kamerkoor Ad Novum. Contactpersoon is Carla Jockin: info@kamerkooradnovum.nl